Može čovek otići iz Mostara,ali Mostar iz njega ne može.Nigde smokve nisu slatke kao u Mostaru.Ovo je jedan stari recept ,
pa neka se zapiše.
Ako niste znali,pekmez za ovaj kolač se pravi tako što se napravi gusti sirup od smokava i šećera i na kraju procedi da nema semenki.Crvene je boje,zato su i smokvare tamne boje. Dakle:
1.napraviti zaljev od 500ml vode,400gr
šećera i 250 ml pekmeza od smokava.
Kad provri kuvati još 10min i ohladiti
testo:prokuvati 400ml vode,125gr maslaca,50 ml pekmeza od smokvi.
Skloniti sa ringle pa dodati:
100 gr griza,200gr.brašna,50 gr
instant palente,100 gr mlevenih oraha,
prašak za pecivo,koricu limuna i vanilu.
Sve dobro izjednačiti pa kad se malo prohladi praviti kuglice i ređati na pek papir.Tupom stranom noža napraviti šaru.Peći na 200'C 10min,zatim smanjiti na 150'C i peći još 20min.
Vruće smokvare preliti hladnim zaljevom.